Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
Portal Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier Strona główna | Pomoc | Szukaj | Zaloguj się | Rejestracja
Styczeń 06, 2009, 11:42:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Ankieta
Pytanie: Gracie 4 bitwy w elininacjach MP 2007 ile czasu potzrebujecie na rozegranie  (Głosowanie skończone: Grudzień 29, 2006, 05:57:07 )
1 MIESIĄC - 1 (7.1%)
1,5 MIESIĄCA - 3 (21.4%)
2 MIESIĄCE - 7 (50%)
Powyżej 2 MIESIĘCY - 3 (21.4%)
Głosów w sumie: 13

Strony: 1 ... 6 7 [8]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mistrzostwa Polski 2007: News Box  (Przeczytany 13644 razy)
Bayerlein
Reprezentacja PG2
Starszy sierżant (Staff Sergeant)
*

« Odpowiedz #105 : Marzec 23, 2007, 09:09:34 »

Mam małe pytanie - kto ostatecznie zwyciężył w grupie C? W wynikach grupowych zaznaczony jest Janus, a w rozpisanych grach widnieje ze Kris_13 zwycieżył z Janus-em.
Pytam, bo w 1/8 trafię właśnie na zwycięzcę tej grupy...
Szarik
LadderMaster
Administrator
Generał dywizji (General Major)
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #106 : Marzec 23, 2007, 06:01:44 »

Mam małe pytanie - kto ostatecznie zwyciężył w grupie C? W wynikach grupowych zaznaczony jest Janus, a w rozpisanych grach widnieje ze Kris_13 zwycieżył z Janus-em.
Pytam, bo w 1/8 trafię właśnie na zwycięzcę tej grupy...
Janus wygrał. A wynik gry poprawię jutro. Janus miał zgłosić przez skrypt aby wszystko automatycznie się zarejestrowało (specjalnie po to go odblokowałem). Niestety nie zrobił tego, skrypt zaliczył walkower dla Krisa  Smiley
no i miało być łatwiej a będzie trudniej bo trzeba też odkręcić wynik w lidze.

Szarik
LadderMaster
Administrator
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #107 : Kwiecień 29, 2007, 08:19:06 »

Termin zakończenia 1/8 finału Mistrzostw Polski PG2 zostanie przesunięty na 9 maja.

Depet
Administrator
Marszałek (General of Army)
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #108 : Maj 09, 2007, 10:20:39 »

09.05.2007 - Panzer General 2: Znane są już pary 1/4 finału !!!

Trochę zaniedbałem ten wątek ale już się poprawiam. Otóż po ciężkich bojach zostało nas 8/9 a więc 1/8 finału mamy już za sobą. Scenariuszem 1/8 finału było Sinyavino które wymagało od graczy przede wszystkim umiejętności walki na bardzo wąskim terenie z licznymi lasami i rzekami, zdolności artyleryjskich jak i wykorzystania szczątkowej liczby czołgów...kto sprostał wyzwaniu a kto poległ możecie sprawdzić poniżej:

AH.....   STR   vs   Pelebudka   

W zasadzie spodziewany wynik choć dojście Pelebudki do 1/8 to już ogromny sukces dla tego nowego gracza w lidze.

BG.....   Rommel   vs   ConMar   

Hehe....formalność i wielki pech ConMara że już w 1/8 trafił na rozstawionego gracza. Z pewnością ambicje miał większe.

CF.....   Janus   vs   Bayerlein

Ponownie klarowna sytuacja - trudno było spodziewać się innego rezultatu. Janus to faworyt na mistrza i udowodnił to wygrywając bardzo szybko z Bayerleinem.

DE.....   Depet   vs   Roberto_tr

ED.....   feldfebel Szulc   vs   Hoth

Spora niespodzianka. Hoth poddał grę tłumacząc to brakiem czasu...wielka szansa dla odznaczonego niedawno Szulca;pytanie: czy wykorzysta szansę ?

FC.....   darkonza   vs   Kris_13   

Najbardziej zacięty mecz fazy 1/8 i znów niespodzianka. Nikomu wcześniej nie znany gracz ogrywa zeszłorocznego półfinalistę i dociera do 1/4 finału. Wielkie gratulacje !!! Warto też dodać że darkonza wygrał plebiscyt na objawienie roku 2007.

GB.....   Mietek1967   vs   Patton80   

Ponownie dziwna sytuacja - Mietek1967 znów nie wytrzymał presji i podobnie jak rok temu wycofał się z turnieju w połowie gry...cóż pozostaje czekać kolejny rok aż najbardziej kreatywny gracz ubiegłych lat znów powróci do formy. Patton w podobnej sytuacji jak Szulc - powodzenia !

HA.....   Saygon   vs   Wittman1ss    nie rozpoczęty

Rozkład gier ćwierćfinałowych jest następujący:

AHBG.....   STR   vs   Rommel.....   Bzura Counterattack v1.1   100:100   
CFDE.....   Janus   vs   Depet.....   Bzura Counterattack v1.1   100:100   
EDFC.....   feldfebel Szulc    vs    darkonza.....   Bzura Counterattack v1.1   100:100   
GBHA.....   Patton80   vs    Saygon/Wittman1ss.....      Bzura Counterattack v1.1   100:100

Bardzo interesujący rozkład. Jedno jest pewne 3/4 składu finalfour będzie inne od ubiegłorocznego. W finale znajdzie się na pewno przynajmniej 1 gracz nisko notowany przed rozpoczęciem turnieju. O scenariuszu napiszę więcej wkrótce.

Więcej informacji oczywiście na stronie głównej MP -> http://generalsguild.com/rules_mp.php . Zapraszam.

Portal Ligowy Gier Strategicznych | The Generals' Guild | Biblioteka Gier
http://generalsguild.com/
Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #109 : Czerwiec 16, 2007, 10:33:56 »

16.06.2007 - Znamy już pierwszego finalistę !

Sporo się działo w maju i myślę że czas napisać kolejną notkę do dziennika Smiley. Scenariuszem ćwierćfinałowym była: Bzura Counterattack v1.1 i jak się okazało nie był to zbyt trafny wybór - wielu dobrych graczy nie miało "szczęścia" w początkowych turach i zdając sobie sprawę z pewnej niemożności poprawy sytuacji po prostu wywiesiło białe flagi :? - szczegóły poniżej:

STR vs Rommel

Najlepszy przykład tego co opisałem wyżej - Rommel wycofał się z gry po kilku pierwszych zagraniach - tak więc skończył swój udział w MP w podobnym stylu co rok temu....Nie można jednak zapomnieć o tym że pomimo kuriozalności całej sytuacji STR był znakomicie do gry przygotowany - wynik był więc sprawą otwartą.

Janus vs Depet

Ponownie nie dokończony pojedynek choć w tym przypadku gra została podjęta - od początku wiedziałem że będzie to moja najcięższa konfrontacja w całej karierze gracza ligowego...szkoda tylko że nic w tym względzie nie zrobiłem aby dobrze się do niej przygotować. Obrałem jak się potem okazało złą bo defensywną strategię i przegrałem z Janusem który jest technicznie znacznie lepszy ode mnie. Nie ma się jednak co oszukiwać - typy w tym pojedynku z pewnością wynosiły co najmniej 1.1:4.5 Smiley

feldfebel Szulc   vs darkonza   

Chyba najciekawsza gra w tej fazie turnieju - obaj gracze doskonale przygotowani..wygrał darkonza dzięki druzgocącemu oskrzydleniu z lewej flanki w zachodniej części mapy choć pierwsze tury wskazywały coś zgoła odmiennego. Pochwalić jednak trzeba Feldfebel-a za dobre przygotowanie techniczne i za konsekwentną grę. Brawo !!

Patton80 vs Wittman1ss   

Jedyny "zagraniczniak" który doszedł tak daleko kontra gracz który dostał olbrzymią szansę już na starcie ponieważ dopiero co zadebiutował w imprezie. Jednak "fory" Smiley się skończyły i przyszedł czas na skonfrontowanie umiejętności dowódczych z wyrafinowanym i doświadczonym przeciwnikiem. Padł oczekiwany wynik choć gratulacje należą się Pattonowi za dzielną postawę - ćwierćfinał to ćwierćfinał - witamy w gronie 8 najlepszych graczy w Polsce !

Pary półfinałowe prezentują się następująco:

P1....   STR   vs darkonza   ....Rayydar's Mareth Line v 2.1....   100:100   
P2....   Janus   vs Wittman1ss   ....Rayydar's Mareth Line v 2.1.... 100:100

Co ciekawe Janus już ograł swojego przeciwnika i jest już w finale !!! Czyżby miały się sprawdzić moje typy na początku turnieju - czas pokaże....Biorąc pod uwagę pozostałą dwójkę możemy być pewni jednego - nikt z nich łatwo już skóry nie sprzeda Smiley.

Nie sposób jednak już w tej chwili pogratulować darkonzie (nikomu wcześniej nie znany nowy gracz) który dostał się do półfinału tylko dzięki pracowitości i uporowi w pozytywnym tego słowa znaczeniu !!! O wyniku starcia z doświadczonym STRem napiszę już wkrótce Smiley

Janus
Pułkownik (Colonel)
*

« Odpowiedz #110 : Sierpień 31, 2007, 08:02:43 »

FESTUNG BRESLAŁ
komentarz do gry Janus-Drakonoza
Scen z punktu widzenia Niemców bronić jak najdłużej ale czy na pewno?
pewne jest jedno zorganizować trzeba obronę na linii Odry oraz Wrocławia tylko jak sensownie to zrobić by ocalić pancerną dywizję niemiecką do czasu jej uzupełnienia ,czy bronić na linii sugerowanej przez twórcę scena -otuż mozna na niej opuznić rosjan o 1-2 ruchy jest to jednak obarczone ryzykiem utraty sporej ilości jednostek w przypadku zdecydowanego udeżenia rosyjskiego.
przed grą zdecydowałem opuzniać ,ale w czasie gry związku z działaniami przeciwnika (zmasowany atak sił rosyjskich na rejon Ścinawy ) zdecydowałem sie na odwrót za Odrę niestety pomimo przewagi 1 ruchu (popełniłem błąd uzupełniając tygrysa królewskiego) utraciłem tę istotną przewagę i nie byłem w stanie tego zrobić- w tym czasie walki obronne we Wrocławiu toczone były ze sporymi sukcesami aż do tury 13 kiedy to popełniłem kolejny błąd i zaniechałem dobicia korpusu rosyjskiego atakującego prawą flankę obrony  Wrocławia co zemściło się w dalszej części gry.

W tym czasie utraciłem panterę broniącą uzupełnionego tygrysa ,a organizacja obrony na Odrze stała się nierealna.Jeszcze próbowałem rozproszyć siły rosyjskie przez zorganizowanie obrony Głogowa (co się udało) i przedłużyć grę lecz zabrakło mi sił i środków oraz przyznam że koncepcji(w sztabie generalnym nastąpił bezład organizacyjny. a główno dowodzący udał się na urlop).
Drakonoza okazał się tym razem lepszy i przyznam że lepiej pograł niemcami oraz rosjanami
wygrywając zasłużenie.

na koniec chcę podziękować Feltfeblowi ,Romlowi oraz Str za wspólne przygotowania w czasie eliminacji dzięki grze z nimi udało mi się zająć po raz kolejny 2 miejsce.

pozdrawiam wszystkich GJ.

Szarik
LadderMaster
Administrator
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 02, 2007, 05:33:24 »

Tegoroczne Mistrzostwa Polski Panzer General 2, które były drugą edycją walki o mistrzostwo kraju, są zakończone. Po 7 miesiącach zmagań zostali wyłonieni najlepsi spośród 30 graczy, którzy przystąpili do rozgrywek. Już sam ich początek był interesujący ponieważ po raz pierwszy losowanie grup odbyło się na żywo w Warszawie na mini-zlocie, który zorganizował Kris_13. Nowością była formuła open tych mistrzostw, czyli udział graczy z zagranicy.
Dotychczasowy Mistrz Polski 2006 zostaje zdetronizowany (niestety nie brał udziału w tej edycji). Nowym Mistrzem Polski 2007 jest darkonza, który był przed mistrzostwami graczem nowym i nierozpoznanym w lidze. Zaskoczył nas wszystkich ? gratuluję !!! Wicemistrzem Polski zostaje po raz drugi Janus, a  na najniższym stopniu podium uplasował się Wittman1ss ? gracz z Rumunii,obu graczom gratuluję.
Wręczenie nagród nastąpi na zlocie (Toruń, Fort IV, 12-14 października), na który wszystkich zapraszam (bardzo prawdopodobne, że przyleci do nas Wittman1ss).
Kolejne Mistrzostwa Polski Panzer General 2 odbędą się w przyszłym roku. Możliwe, że zmieni się system rozgrywek oraz czas trwania turnieju. W tym roku nie udało się zorganizować finalfour na zlocie, ale w przyszłym roku mam nadzieję na powrót do tej formuły wyłaniania mistrza.
Na koniec chciałbym podziękować Depetowi, który bardzo pomógł mi w organizacji tego turnieju.

Depet
Administrator
*

Główny Strateg Kraju

« Odpowiedz #112 : Wrzesień 03, 2007, 03:42:38 »

Na koniec chciałbym podziękować Depetowi, który bardzo pomógł mi w organizacji tego turnieju.

Ja jeszcze korzystając z tego miejsca chciałbym podziękować również Steelfoxowi bo dzięki niemu w tegorocznych MP mieliśmy 2 nowe scenariusze...Bzure i Festung Breslau  Grin

darkonza
Reprezentacja PG2
Starszy chorąży (Warrant Officer 4)
*

« Odpowiedz #113 : Wrzesień 06, 2007, 10:06:26 »

No to ja sobie pozwolę na komentarz do MP2007
Podziękowania dla przeciwników z którymi miałem przyjemność wojować:
- KZ_gda - który grając rozgrywki grupowe był chory co wpłyneło na jego wyniki
- grishy - z którym uważam, że zagrałem dotychczas swoją najlepszą grę w PG2
- bayerlaina - który mając pewny awans z grupy poddał grę choć sytuacja nie była jasna
- Krisa - grającego ze mną bez przygotowania i po długiej przerwie
- feldfebla Szulca - który w ciągu pierwszych tur łoił mnie niemiłosiernie
- STR - z którym miałem to szczęście że zagrał na początku dokładnie tak jak mój wcześniejszy sparingpartner
- Janusa - gracza o największym doświadczeniu i umiejetnościach oczywiście pozostałym nie umniejszając

Przygotowując się do gier nie rozgrywałem sparingów (wyjątkiem jest Mareth Line i rozegrane 6 tur z Feldfeblem Szulcem) ale musze podziękować za dotyczącą scenariuszy pucharowych wymiane doświadczeń i porady właśnie Markowi Szulcowi oraz Mariuszowi Depetowi
No i Grzesiowi Janusowi za początkową naukę, właściwie to jestem jego uczniem (choć jedną krótką ale bardzo przydatną lekcję dostałem również od Rommla) to Janus wprowadził mnie do ligi, to z nim grałem pierwsze cztery sceny, to z nim grałem pierwszą grę ligową (przegraną w 3 czy 4 turze hehe)

Komentarz do Festung Breslau:
Przed każdą z gier zamiast rozgrywać sparingi (tak przygotowuje się większośc graczy) zakładając że spotkam przeciwników mających większe umiejętności taktyczne i doświadczenie wolałem za każdym razem szukać "kluczowego zadania" którego wykonanie ma zdecydować o wygranej całego scena bez względu na rozwój pozostałych zdarzeń i ewentualne niepowodzenia w innych miejscach.
Oglądając mapkę narzucają się następujące spostrzeżenia:
- wroclaw i tak zostanie zdobyty przez rosjan prędzej lub później w zależności od użytych tam sił
- przeprawa przez rzekę w centrum mapy jest kluczem dla rosjan do opanowania całej przestrzeni operacyjnej z wyjątkiem wrocławia, a także pozwala na zaatakowanie tego miasta od tyłu
pozwala również na szybkie dotarcie do odległych miast i łatwe, niczym nie zagrożone przerzucanie sił w miejsca które tego wymagają
- ze względu na rozległość mapy i konieczność wcześniejszego lub późniejszego rozproszenia sił radzieckich dużym zagrożeniem dla panowania rosjan jest zgrupowanie doborowych jednostek pancernych które z każdą turą rosną w siłę
Przetrenowałem również sam ze sobą kilka pierwszych tur, ale tylko w temacie stracia niemieckich i rosyjskich czołgów pd ścinawą i okazało się że niemcy w otwartym boju nie mają szans
Tak więc wnioski dla moich rosjan:
1. Wszystkie dostępne czołgi rzucić jak najszybciej w kierunku ścinawy w celu opanowania przeprawy i doprowadzenia do jak najszybszego starcia z niemieckimi czołgami i ich zniszczenia (im później to starcie nastąpi tym niemcy będą silniejsi)
2. Cała artyleria i wszystkie jednostki piechoty (przedewszystkim inżynierzy nie zwracajacy uwagi na okopanie) w kierunku Wrocławia
Wnioski dla niemców:
1. Wszystkie jednostki pancerne jak najszybciej za rzekę, również jednostki pancerne stacjonujące we wrocławiu tak aby połączyć je w dużą grupę pancerną która bedzie trzymała rzekę i rosła w siłę
2. Celem jednostek we wrocławiu nie jest wogóle utrzymanie samego miasta lecz zadanie jak największych strat jednostkom pancernym korzystając z ich słabości w terenie zabudowanym oraz przedewszystkim - jak najdłuższe trzymanie przepraw - tylko to nada sens utrzymaniu przeprawy w centrum mapy

Przebieg bitwy rosjanami:
Udało mi się dopaść niemców przed rzeką (co było dla mnie zaskoczeniem) ponosząc koszmarne straty wyeliminowałem najsilniejszą jednostkę niemiecką, gdy byłem już pewien że "przestrzeń operacyjna" należy do mnie i dobiję zaraz pozostałe jednostki mój plan zaczął się walić bo Grześ (nie wiem jak skubaniec to zrobił) zdołał się wycofać przez rzekę pozostałymi jednostkami i umknąć mojemu zgrupowaniu, zmusiło mnie to do rozpuszczenia mojej stalowej pięści jeszcze przed zniszczeniem niemieckich czołgów i uganiania się za nimi po całej mapie, mimo wszystko jednak podzieliłem siły prawidłowo i udało mi sie praktycznie w tym sammym czasie zając kluczowe miasta (w przypadku wysłania na jednym z kierunków zbyt słąbego korpusu nie zdołałbym zdobyć któregoś z miast i musiał przerzucić przez całą mapę dodatkowe siły co oznaczałoby strate kilku tur i być może przegraną)
Niewiele brakowało a brak analizy dotyczący pozostałych miejsc i kierunków zemścił się na mnie ponieważ Grześ za pomocą stugów z wrocławia i swoich umiejetności (aktywna obrona- ja bym tak nie potrafił Smiley ) zdziesiątkował mój korpus na lewym skrzydle i rosyjskie miasto bylo zagrożone, na moje szczęście niemieckie stugi wróciły do wrocławia choć wysoce prawdopodobne jest że taki ryzykowny i przeprowadzony z pełna determinacją kontratak niemców przyniósłby im zwycięstwo

Przebieg bitwy niemcami:
Zorganizowanie obrony na rzece za pomocą 4 jednostek, 3 stugi w miejsach ufortyfikowanych szybko ich okopanie rosnie do 8....i ciągle wzmacniany tygrys królewski na polu "bocage"...pozostałe jednostki pancerne przygotowane w drugiej lini (czołgów nie ustawiałem się na polach ufortyfikowanych ponieważ im okopanie nie rośnie jak stugom)
dodatkowo obrona wzmocniona wycofanymi jednostkami waffen-ss mającym zdolność "combat support" oraz częściowo wycofaną z miasta artylerią i dwoma 88-kami....i to właświe wszystko...  przykładałem największą uwagę do trzymania tej przeprawy. Mimo że rosjanie przebijali się przez wrocław to przy ścinawie wciąż stali na rzece....w końcu gdy obrona pękła to na wszystkich trzech przeprawach, ale potrzeba wtedy jeszcze wiele tur by dojechac do najdalej oddalonego miasta...tylko to zdecydowało o mojej wygranej, W trakcie walk było widać dużo wyższe umiejetności "taktyczne" przeciwnika, ale tego się akurat spodziewałem.
Takie przewagi udało mi się zniwelować "zamurowaniem rzeki" niemcami oraz maksymalną koncentracją sił pancernych grając rosjanami - do tego nie trzeba mieć jakichś wielkich zdolności Smiley

ale mi się wypracowanie strzeliło Smiley
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2007, 11:52:07 wysłane przez darkonza » Zapisane
Strony: 1 ... 6 7 [8]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Aktualnie w bazie: 59 gry strategiczne 12 stare gry do pobrania 5 recenzje 2 poradniki 37 plików 333 zdjęć w galerii 77 newsów
Polityka prywatności | Disclaimer | O nas | Współpraca | Sitemap | Kontakt | Kanały RSS
© 1996-2008 The Generals' Guild Team All Rights Reserved. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt F.D.G. STUDIO, script by Szarik and Depet